Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

KIRURGIJA U SLUŽBI LJEPOTE

Razgovarala: Mirela Vrbanc

Doktora Duška Maletića često možete vidjeti u šetnji sa suprugom i psom daruvarskim parkovima. Oni koji ga poznaju znaju da je on jedan od naših vodećih specijalista kirurgije i urologije koji se školovao u inozemstvu na području estetske kirurgije te sa suprugom Ines, koja je specijalizirala  anesteziologiju i reanimatologiju, otvorio vlastitu modernu polikliniku Maletić u centru Daruvara u kojoj primaju pacijente iz Hrvatske, ali i iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Oboje su autori dvaju knjiga iz područja estetske kirurgije 'Estetska kirurgija' i 'Važno za muškarce', a 2008. godine objavili su i 'Atlas estetskih operacija'. Od nedavno ova liječnička obitelj će dobiti pojačanje u svom poslu jer je i njihova kćer Ana također upisala specijalizaciju iz plastične kirurgije, što baš nije uobičajeni ženski izbor.

 

Koliko današnja estetska kirurgija može promijeniti fizički izgled osobe, postoje li granice?

Granice apsolutno postoje, nije da se baš sve može učiniti bez granica. Tako razlikujemo dva oblika operacija. Jedno su operacije poljepšavanja, a druge su operacije pomlađivanja. Naravno da se operacijama pomlađivanja ne može netko vratiti tridesetak godina unazad, ali kad se reducira višak kože i kad se, bilo laserskim bilo kemijskim djelovanjem izbriše dio bora, desetak godina se svakako može smanjiti. U operacijama poljepšavanja, npr. odstojeće uške se mogu ispraviti, veliki nos se može smanjiti, male grudi se mogu povećati, ali to sve s razumnom mjerom. Na primjer grudi se mogu povećati u mjeri da odgovaraju građi tijela, a to se uklapa u individualni pristup pacijentici. Može se malo i pretjerati, ako pacijentica izričito to želi, ali baš ne drastično jer to može izazvati komplikacije poput pucanja kože i nastanka strija.

Da li ste nekome savjetovali da ne učini estetski zahvat i zašto?

Znao sam odbiti pacijente zato što se njihovi zahtjevi nisu poklapali s mojim mišljenjem, odnosno imali su nerealna očekivanja od ishoda operacije. Tako da je u tim slučajevima bolje odbiti takav zahtjev, nego ga ispuniti.

Da li i vi u svojoj poliklinici radite nekoliko estetskih zahvata odjednom, npr. u USA vrlo popularni «mommy makeover» (podizanje grudi i abdomenoplastika nakon poroda)?

Radim, zato što se na taj način pacijentica u jednom periodu oporavlja od dva zahvata, ali to je nešto teže za samu pacijenticu. No unatoč tome, dosta pacijentica u zadnje vrijeme baš traži takve zahvate gdje se praktički istovremeno obave zahvati povećanja grudi i npr. liposukcija trbuha.

Mislite li da je to povezano s popularnim emisijama gdje se obavlja kompletni estetski makeover ?

Vjerojatno i je povezano s time što su žene vidjele na TV ekranima da su takvi zahvati mogući, gdje se u vremenu od 2 i pol do 3 sata mogu kvalitetno učiniti čak i dvije veće operacije. Ja osobno nisam pristalica takvih televizijskih emisija i ne volim ih gledati.

Koliko se danas koriste nekirurški zahvati, laser, filleri i botox u pomlađivanju, da li je to budućnost estetske medicine? I da li se uopće fileri danas mogu nazvati estetskim zahvatom?

Za sve što podiže opušteno, što nadomješta volumen ili što smanjuje volumen koji se s vremenom stvorio, može se reći da je estetski zahvat. Po tome su filleri jedan estetski tretman. Tretmani botulinum toksinom su dosta popularni vani, ali to je u principu u bogatijim sredinama nego što je Hrvatska. Botoxom se dobiva paraliza mišića što rezultira time da se ne prikazuju bore koje pacijentica ima, no one ostaju na koži trajno, kao i prije tretmana. Da bi se bora uklonila potrebno je pribjeći laseru ili kemijskom pilingu. Tretman botoxom je skup jer se mora ponavljati svakih 4 do 8 mjeseci što je individualno jer kod svakog različito izdrži. Kod nas u Hrvatskoj baš nema nekog velikog ekonomskog prostora za takav zahvat. Filleri isto tako traju samo jedno određeno vrijeme i onda nestaju, međutim ja osobno preferiram da se umjesto fillera ide na transplantaciju vlastitog masnog tkiva pacijentice. To se obično radi u dva akta. Prvo se u jednom zahvatu transplantira takvo tkivo u bore i onda se obavlja nadopuna za 3 do 4 mjeseca kada su rezultati prijemljivosti masnih stanica puno bolji nego kod prve transplantacije. Razlog tomu je da stanice koje su preživjele na novoj lokaciji, dakle prethodno injektirane, nakon 3 do 4 mjeseca već naprave jednu kapilarnu mrežu. Ti rezulatati su onda trajni.

Ima li smisla koristiti skupe kozmetičke proizvode koji obećavaju radikalne promjene ili se radije odlučiti za estetski zahvat?

Mislim da se ne treba odmah odlučivati za radikalan estetski zahvat, ali također se ni s primjenom skupih obećavajućih kozmetičkih proizvoda neće naći pravo rješenje problema. No u dobi od 30. do 40. godine života, ako žena krene na tretmane radiofrekvencom ili laserom u službi očuvanja mladosti lica, to svakako ima puno više efekta nego trošiti novce na skupu kozmetiku. To su pravi tretmani koji odgađaju vrijeme za prvu ozbiljnu operaciju pomlađivanja, face lifting.

U zadnje se vrijeme potencira kult ljepote, bombardiraju nas s naslovnica, iz svih medija iskaču 'plastične' ljepotice. Posljedica toga je porast estetskih zahvata te dosta žena misli da bi nešto trebale 'popraviti'. Iako o tome ovisi vaš posao, mislite li da je danas ipak malo previše izoperiranih i da je sve manje prirodnih ljepotica?

Mislim da kod nas u Hrvatskoj još nema toliko izoperiranih osoba posve promijenjena izgleda, kao što je to slučaj u svijetu, pogotovo ako usporedimo broj stanovnika. U bogatom svijetu je broj operacija puno veći i razvoj ove struke seže puno dalje u povijesti. U Hrvatskoj se najviše operiraju osobe mlađe životne dobi koje još nemaju financijskih problema u životu. Ono što je loše kod nas je da žene u zrelijoj životnoj dobi, znači preko 50. godina nisu baš zastupljene u operativnim programima jer im ekonomska situacija to ne dozvoljava. Sigurno je da jedna žena od 50 godina koja je svoj život posvetila obitelji i poslu, vidi svoj odraz u ogledalu i ima želju da se to promijeni na bolje i iskorigira, ali nažalost nema materijalnih mogućnosti za to.

'Operative look' (izgled gdje se vidi da je netko operiran) je donedavno bio popularan vani. Da li je taj trend  prisutan u Hrvatskoj, odnosno žele li vaši pacijenti da se vidi da su se podvrgli estetskom zahvatu?

Moja iskustva su potpuno suprotna. Naime, svi moji pacijenti žele da rezultat operacije izgleda što prirodnije.

Vaša kćer Ana također će specijalizirati plastičnu kirurgiju. Da li ste zadovoljni s njezinom odlukom?

Sada sam zadovoljan i sretan zbog njezine odluke. Prije nisam bio zadovoljan niti s njezinim izborom fakulteta, niti s izborom specijalizacije, ali s vremenom se čovjek privikne na svašta pa sam se i ja privikao na to. Zapravo, sada uživam u tome.

Ana Maletić, buduća plastična kirurginja, izabrala je ovaj za ženu, neobičan poziv. Zanimalo nas je kako ona, kao mlada žena, gleda na estetiku i fizičku ljepotu.

S obzirom na mali broj žena estetskih kirurga, smatrate li da će vam biti teže i da ćete se morati više dokazivati nego vaši muški kolege?

Svjetski trend u plastičnoj kirurgiji je da sve više žena odabire tu specijalizaciju, tako da će vjerojatno doći do izjednačavanja muško-ženskih snaga u tom pozivu. Posao kirurga je i inače jedan težak posao, čak je i fizički zahtjevan pa bi u tom smislu ženama bilo teže ga odrađivati ga, tako i meni. No ja sam spremna na to, svjesno sam izabrala ovu karijeru, odrastala sam u obitelji koja zna sve prednosti i nedostatke ovog posla. Kod nas su ljudi naviknuti savjetovati se i podvrgnuti se estetskom zahvatu kod muškog plastičnog kirurga. U svijetu to nije tako, no Hrvatska se u svemu sve više približava svijetu pa će tako i tome, nove generacije dolaze.

Mislite li vi da se danas njeguje kult ljepote i da se zbog toga žene podvrgavaju zahvatima? Kako, kao žena, gledate na to?

Ja se slažem s time i podržavam to da žene trebaju držati do svog vanjskog izgleda. No postoji i unutrašnja ljepota koju ne treba zanemariti. Ukoliko je netko nezadovoljan svojom vanjštinom, a može si priuštiti pozitivnu promjenu izgleda, zašto ju ne bi učinio. S psihičkog aspekta, zadovoljstvo svojim fizičkim izgledom je jako važno za svaku osobu. Ali kako se kaže – ljepota je u oku promatrača, tako da nešto što je meni ili vama lijepo, ne znači da će biti lijepo i nekome drugome. Reklo bi se da je ljepota relativan pojam.

Što mislite koliko danas mlade žene posvećuju pažnje ljepoti?

Posvećuju dosta pažnje ljepoti i izgledu, neke više, neke manje. To je opet povezano s financijskim stanjem jer ne mogu si sve mlade žene priuštiti njegu i tretmane kakve bi željele.

Kompletan intervju možete pročitati u jesenskom broju Ogledala na stranici 10:

 

 

 

 

 

Tags: koji, godine, hrvatske, 2008, kirurgije, estetske, suprugom, 'atlas, objavili, 'važno, izbor, ženski

najčitanije

zadnji komentari

Ogledalo Beauty insider KIRURGIJA U SLUŽBI LJEPOTE