Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

Novinarka, urednica i blogerica - sva lica jedne žene: Zora Bjelousov

Razgovarala: Ana Popović Kišur

Možda ste nedavno čuli pjesmu 'Zora Bjelousov volim te', i ovo vam je neobično ime zazvonilo u ušima. Zora Bjelousov predivna je crnka, ili bolje rečeno Snjeguljica, zaljubljenica u ljepotu koliko god to trivijalno zvučalo, žena čija beskrajna energija stoji iza portala Femina.hr, a ljubav prema kozmetici izvire iz svakog retka bloga Beauty of Dawn. Jednom prilikom spomenula je svog djeda koji je, kao pravi Rus, imao veliki afinitet prema svim finim francuskim ljepotama, a jabuka ne pada daleko od stabla.

Zora je diplomirana novinarka i urednica sa zavidnim iskustvom jedan dio dana, a beauty blogerica drugi. Sve je svoje projekte počela u svibnju, a kako sama kaže svibanj je za nju očito inspirativan. U svibnju prije pet godina pokrenuta je Femina.hr kao on-line projekt medijske kuće Femina Media d.o.o., a prije godinu dana, također u svibnju, pokrenula je beauty blog Beauty of Dawn. Sam naziv bloga je Zorina igra riječi jer dawn na engleskom znači zora.

Zašto si odlučila pisati beauty blog?

- Moj blog Beauty of Dawn u svibnju je proslavio godinu dana - pokrenula sam ga prošlog proljeća kako bih si na vrat navalila još više posla i sjedenja pred računalom :). Šalim se, naravno – naprosto volim beauty proizvode (i općenito lijepe i skupe stvari) te ih obilno koristim. Recenzirajući ih na svome blogu osjećam se kao sommelierka kozmetike :). Osim toga, kroz dugogodišnju karijeru u lifestyle medijima, nekako sam se neprestano nalazila na izvoru informacija o beauty novitetima koje sam onda imala prilike i isprobati. Također, kao mnoge žene, nisam imuna na parfumerije... S druge strane, volim pisati, volim 'okidati' fotke, obožavam Internet kao medij te me fascinira razvoj digitalnih medija i društvenih mreža općenito... Sve to skupa rezultiralo je beauty blogom. No ima tu i još jedna stvar – nerijetko se žene koje 'briju' na šminku smatra manje 'pametnima' ili 'produhovljenima' i to je jedan klišej koji mi stvarno ide na živce. Blog je moj način da se prestanem opravdavati za svoju ljubav prema životnim trivijalnostima takve vrste, već da u njima uživam i o njima pišem. Jer ako netko voli brze dobro dizajnirane aute, zašto ja ne bih voljela vrhunsku maskaru na čijoj su formuli kemičari radili godinama? :)

Kako izgleda tvoj tipični dan?

- S obzirom da radim u vlastitoj medijskoj tvrtki, fleksibilnost je glavna karakteristika mog radnog vremena. Naravno, vođenje portala kakav je Femina.hr iziskuje prije svega disciplinu i puno sati rada pred računalom. Dižem se oko pola 8 pa nakon jutarnjih beauty rituala, malo vježbanja i doručka koji nikada ne preskačem, sjedam u ured. U svakom slučaju, iako većinu dana provodim u redakciji, najviše volim sve one 'izvanuredske' aktivnosti koje idu uz ovaj posao – pressice, druženje s kolegama, press putovanja, modne revije... I naravno, uvijek se iznova veselim intervjuima – pravo su bogatstvo svi nevjerojatni ljudi koje sam upoznala kao novinarka. Što se bloganja tiče, najčešće pišem predvečer...

Koliko je bloganje drugačije od novinarstva? Koje su, po tebi, glavne razlike između bloganja i novinarstva?

- Drugačije je jer je totalno iskustveno, subjektivno, pristrano, neformalno... Stil je naprosto drugačiji. Klasičan medij mora biti prvenstveno – objektivan i nepristran – to je ono glavno što vas uče na prvoj godini Fakulteta novinarstva. Bloganja naprotiv nema bez vrlo naglašene subjektivnosti, ležernosti, istaknutog oblika dnevničkog intimnog pristupa... Ta fama novinarstvo vs. bloganje već je zapravo godinama na tapeti, otkako je blogosfera u 2000-ima postala itekako utjecajna (prvenstveno tu mislim na fashion blogere). Svakako, smatram da blogosfera itekako ubrzava nužnost preispitivanja klasičnih medija (posebno on-line medija) – njihove korisnosti, koncepcije i razvoja – i smatram da je to jako dobro. Ipak, činjenica jest da su i na međunarodnoj i na lokalnoj razini blogovi (bivših) novinara jezično daleko istančaniji i bolje pisani, a i discipliniraniji po pitanju objave postova jer su novinari ipak navikli na dead-line.

Vanka se vode debate o tome mogu li se blogeri smatrati novinarima. Koje je tvoje mišljenje o tome? Misliš li da bi bloganje moglo iznjedriti i pokojeg dobrog novinara?

- Moglo bi, naravno, dapače. Kao i obrnuto – što sam već istaknula u prošlom pitanju. No mislim da zapravo nema razloga da se blogeri smatraju novinarima ili novinari blogerima, iako granica jest tanka i možda sve tanja. Čak i profesionalni blogeri, oni koji već dobrano zarađuju na svom blogu, ponosniji su da ih se zove blogerima nego novinarima.

S jedne strane neki mediji ignoriraju blogere, a s druge strane blogeri se vrijeđaju ako su pozvani na 'onaj neki tamo press-event'. Obzirom da ideš i na press-evente i na blogger-evente što ti je draže? Koja je razlika?

- Ne zamaram se takvim stvarima, ali da, razlika postoji. Blogeri su, barem kod nas, još uvijek puno simpatičnija i nepretencioznija sorta od novinara/urednika. Vani doduše više nije baš tako, samo primjera radi, baš je nedavno Hrvatsku posjetio jedan od najpoznatijih svjetskih street-style blogera Yvan Rodić, koji je i mene i mnoge druge kolege, tijekom intervjua totalno osupnuo svojom nadmenošću i umišljenošću. Što se tiče press evenata, oni su i dalje uštogljeniji i dosadniji od blogerskih događanja. Razlog je jasan – blogeri ipak većinom doživljavaju tu svoju aktivnost kao strast i hobi, a ne kao izvor zarade. Novinari većinu toga samo 'odrađuju' za plaću, koja, ruku na srce, u Hrvatskoj nije izdašna.

Imaš li neki savjet za kolegice-blogerice s aspekta profesionalne novinarke i urednice portala?

- Imam – usavršavati sve, a ne samo neke vještine potrebne za dobar blog – blog nisu samo slike, već i tekst, dakle, ako je jezik jedan od alata, onda treba poraditi na jeziku, gramatici i stilu pisanja. Također, super je odrediti si dead-line za postove da se stvar ne bi suviše razvodnila. No najbolji savjet mislim da je ipak čisto ljudske prirode – zaobići klanove, ogovaranja i tenzije koje su prisutne u svim sferama pa tako i u blogosferi. To zbilja samo nepotrebno crpi energiju.

Foto: Petar Krajačić Vilović

Tags: blogerica, femina.hr, bjelousov, zora

najčitanije

zadnji komentari

Ogledalo Beauty insider Novinarka, urednica i blogerica - sva lica jedne žene: Zora Bjelousov