Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

Znanstvenici su razvili novu formulu za zaštitu od sunca

Piše: Luči Židić

Znanstvenici sa sveučilišta Yale razvili su zaštitu od sunca napravljenu od nanočestica koja ne prodire u kožu i tako eliminira ozbiljne zdravstvene tegobe koje se povezuju s komercijalnim proizvodima za zaštitu od sunca.

Postoje mnoge dvojbe o sigurnosti nove formule, posebno o upotrebi nanočestica, ali u  nedavno objavljenom istraživanju stručnjaci s Yalea tvrde da su pronašli rješenje - zaštitu od sunca koja ostaje na površini kože. Nanosi se direktno na kožu, ostaje na koži i što je najvažnije ne prodire dublje u kožu. Nanočestice su dovoljno velike i ljepljive da prianjaju uz površinu kože i tu ostaju. Dosadašnji proizvodi koji također ne prodiru ispod površine, poput titanij oksida i cink oksida, jako su guste teksture i ostavljaju bijeli trag na koži te su zbog estetskih razloga nepopularni.

Nova formula je prozirna, dugotrajna i ostaje na površini kože te ne prodire u krvotok. To je posebno važno jer posljedice ulaska kemijskih sastojaka pod kožu i u krvotok može rezultirati staničnim promjenama i oštećenjima te potencijalno potaknuti razvoj raka kože.

Znanstvenici tvrde da je nova formula testirana te da pruža visoku zaštitu od štetnog UV zračenja,  dugotrajna je i vodootporna, prozirna i ne prodire u krvotok, a potpuno se uklanja umivanjem i brisanjem ručnikom.

Tags: sunce, zaštita

najčitanije

zadnji komentari

Ljepota Male tajne lijepog tena Znanstvenici su razvili novu formulu za zaštitu od sunca