Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

Egipatska depilacija: Najstarija metoda uklanjanja dlačica

egipatska-depilacija

Piše: Ines Kus

Egipatska je depilacija jedna od najstarijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica s tijela i lica. Potječe od jedne od najstarijih civilizacija, po kojoj je i dobila ime. Kleopatra, poznata po kupkama od meda i mlijeka, primjenjivala je i ovu metodu trajnog uklanjanja dlačica.

Nisu samo žene u Egiptu posezale za ovom metodom. Naime, i Egipćani su depilirali cijelo tijelo jer su na taj način lakše održavali higijenu na visokim temperaturama, a i da bi se zaštitili od nametnika. Kronike kažu da je pokazivanje dlaka bilo smatrano nemoralnim, nečistim i divljim, a grčki povjesničar Herodot je zapisao da su se Egipčani kupali nekoliko puta dnevno. I za Perzijance je golo tijelo, bez dlaka, smatrano standardom ljepote, mladosti i nevinosti.

 

Zato je egipatska depilacija odnosno metoda uklanjanja dlačica smjesom šećera i vode, osim pod nazivom egipatska, poznata još i pod nazivom perzijska depilacija. Perzijske žene koriste tradicionalnu šećernu smjesu zvanu 'moum', dok se u Egiptu ta ista smjesa zove 'hallawa'.

Metoda uklanjanja dlačica smjesom šećera i vode osobito je pogodna za osobe s osjetljivom kožom, proširenim venama i kapilarama ili psorijazom jer ne izaziva crvenilo, prištiće i iritaciju te djeluje protuupalno i antialergijski zbog samog sastava paste.

Bitno je za znati da se kod egipatske depilacije dlačice uklanjaju u smjeru njihova rasta dok se smjesa za depilaciju nanosi u suprotnom smjeru od rasta. Kod egipatske depilacije dlačice moraju biti određene duljine kako bi se mogle kvalitetno ukloniti. Duljina dlačica bi trebala biti otprilike 2-3 milimetra.

Prije same depilacije trebalo bi napraviti piling kako bi folikule dlake bile otvorenije za odstranjivanje. Također, ako napravimo piling prije depilacije time si osiguravamo puno manju vjerojatnost urastanja dlačica nakon depilacije. Za samu njegu nakon depilacije preporučujemo proizvode koje sadrže aloe veru ili pak ako ipak dođe do urastanje dlačica – ulje čajevca.

Žene koje su probale i depilaciju voskom i egipatsku depilaciju tvrde da ova potonja vrsta depilacije manje boli, no stupanj boli kod žena također može ovisiti i o menstrualnom ciklusu i duljini dlačica. Što se tiče termina unutar menstrualnog ciklusa preporuka je depilaciju izvoditi tijekom prvih desetak dana menstrualnog ciklusa kada je koža manje osjetljiva na bol. Rezultati egipatske depilacije su vidljivi u prosjeku 4-6 tjedana ovisno o samoj dlaci. Ako se odlučite na ovakav način depilacije, primijetiti će te da ovakav način depilacije s vremenom uzrokuje slabljenje folikula dlačica i usporava rast novih.

Danas na našem tržištu postoji nekoliko pasti za egipatsku depilaciju, a kao uslugu je nude i u kozmetičkim salonima. Ako se pak odlučite da sami napravite pastu i okušate se u 'samodepilaciji', u našoj rubrici DIY Prirodni recepti donosimo vam i isprobani recept za izradu paste (--> link).

Znači da ponovimo: pasta se nanosi u smjeru suprotnom od rasta dlačica, a odstranjuje se u smjeru rasta. Kožu prije depilacije nemojte mazati nikakvim losionima ni kremama te ako vam je koža masnija koristite baby puder kako bi se pasta bolje priljubila uz kožu. Ono što je bitno da ne odustanete ako vam pasta ne ispadne dobra iz prvog pokušaja. U tom slučaju nanosite je na tijelo drvenom špatulicom i odstranjujte pamučnim krpicama (trakama) koje možete kupiti u drogerijama.

Ako se domaća smjesa previše stvrdne, jednostavno dodajte još malo vode i ponovno zagrijte. Također, ako napravite veću količinu paste bitno je da znate da ona može stajati jer su med i šećer prirodni konzervansi, a kada će vam biti ponovno potrebna za uporabu samo je kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici.

Ukoliko vam se recept čini kompliciranim, uvijek možete kupiti gotovu smjesu u nekoj od drogerija. Na egipatsku depilaciju kod kuće potrebno je malo navikavanja na početku, ali ako ne odustanete, nakon par puta primijetiti ćete kako je ova metoda učinkovita, jeftina, zabavna i jestiva!

Tekst je originalno objavljen u 7. broju Ogledala --> link

Tags: metoda, lavare, pasta, depilacija, egipatska, recept

najčitanije

zadnji komentari

Ogledalo Ogledalo Egipatska depilacija: Najstarija metoda uklanjanja dlačica