Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

Nova era kozmetike? B.B. kreme

Napisala: Ana Popović Kišur

Već odavno po beauty blogovima, a i u domaćim tiskovinama možete naletiti na izraz 'B.B. krema'. Ne, to nije krema koju koristi Brigitte Bardot ili krema za bebe, već skraćenica za Blemish Balm (još se naziva i Blemish Base te Beblesh Balm).

B.B. krema je azijska inovacija. U početku je bila krema za umirujući tretman koji su dermatolozi i facijalni kirurzi preporučali pacijentima koji su imali laserske operacije kože. Lagano je tonirana, prekriva osjetljive ožiljke te štiti i regenerira osjetljivu kožu. Iako je izvorno formulirana u Njemačkoj, njezina popularnost je počela u Koreji odakle se proširila i na sve druge azijske zemlje, a potom i na cijeli svijet. Za tako masovno širenje van granica Koreje, krivi su korejski selebritiji i širenje dobrih recenzija od usta do usta, od bloga do bloga. Prva koja je priznala da nema besprijekoran ten je korejska glumica Song Hye Kyo koja je ujedno i ambasadorica brendova Laniege, Etude house i Innisfree koji, između ostalog, proizvode i B.B. kreme.

B.B. krema je višenamjenska krema koja je u isto vrijeme i make-up baza (primer), puder, krema sa visokim zaštitnim faktorom, hidratantna krema sa anti-age svojstvima te uz to još izbjeljuje flekice i ujednačava kožu. Sve osim što ne pjeva – JOŠ. Šalu na stranu, B.B. kremice ne bi bile toliko popularne u cijelom svijetu da uistinu ne rade sve navedeno. Čak su i veliki brendovi poput Diora počeli sa svojim vlastitim linijama B.B. krema.

B.B. krema je krema koji umiruje i obnavlja kožu, izvrstan je baza za makeup te ujedno i prekriva sve – od pigmentacijskih mrlja do ožiljaka od akni. Drugim rječima, ona je i baza i korektor i puder. Ujednačava ten i daje koži prirodni sjaj. Također dobro kontrolira izlučivanje sebuma bez da remeti razinu vlage u koži. U biti, korištenje B.B. kreme eliminira mnoge druge proizvode iz make-up rutine jer u svom sastavu ima sve ključne sastojke koje želimo ili u kremi ili u puderu. B.B. kreme su vrlo hidratantne, imaju SPF te prekrivaju sve nedostatke. U biti, može zamijeniti dnevnu hidratantnu kremu kao i kremu sa visokim SPFom jer uglavnom imaju SPF veći od 25. Kao korektor prekriva podočnjake, vrećice ispod očiju te prikrivaju umor.  Također prekrivaju i ožiljke od akni, bubuljice, crvenilo kože te pigmentacijske mrlje. Neke od B.B. krema imaju i izbjeljujuće agense kako bi dugoročno ujednačile ten te uklonile hiperpigmentacijske mrlje. Također postoje linije B.B. krema sa anti-age svojstvima te linije za problematičnu kožu sklonu aknama.

Zvuči fantastično, ali ipak nije sve tako divno - B.B. kreme imaju jedan veliki minus. A taj je da su gotovo sve napravljene za azijsko tržište te time i za azijsku boju kože. Što znači da su uglavnom bež boje žutog podtona koja bijeli, europski ten čini zagasitim i bolesnim. Kako B.B. kreme nisu puderi, tako ni ne postoji veliki raspon boja. Uglavnom se radi o samo jednoj nijansi ili u zadnje o dvije/tri i to sa srednjim pokrivanjem. Poznavajući azijsku zaluđenost izbjeljivanjem i što svijetlijim tenom, B.B. kreme se uglavnom proizvode u svijetlijim nijansama, što znači da ženama mediteranske puti nijedna boja neće pasati. Međutim, kako se fama o BB kremama počela širiti, vjerujemo da će se uskoro početi širiti i  proizvodnja te će na red doći i tamnije nijanse.

Za razliku od pudera koji uglavnom uvijek imaju podjelu na pudere za mješovitu kožu i pudere za suhu, B.B. kreme takve podjele nisu imale. Uglavnom su bile namijenjene suhoj koži. Što je čudno jer veliki postotak Azijata imaju mješovitu kožu koja naginje ka masnoj. Pošto je prvotna namjena B.B. krema bila u medicinske svrhe, tek sad kad se proizvodnja okrenula estetskim kriterijima, možemo govoriti o B.B. kremama za različite tipove kože. Također, za razliku od pudera, B.B. kreme imaju srednju pokrivnost, ali su u prednosti pred puderom ukoliko nam treba jača. Naime puder ne možemo nanijeti u više slojeva, dok B.B. kremu možemo i ona će i dalje izgledati prirodno, bez efekta maske. Isto tako, B.B. krema nije isto što i tonirana krema bez obzira što je koncept sličan.

Još uvijek postoji dvojba da li B.B. kreme staviti pod dekorativnu ili pod preparativnu kozmetiku. One su oboje, kad na treba dobro prekrivanje ili kad nam treba krema koja je dovoljno hidratantna, a u isto vrijeme i regenerativna.  Njihovo blagotvorno djelovanje na kožu te sposobnost ujednačavanja tena i zaglađivanja kože svrstali su B.B. kreme u vrh najpoželjnijih kozmetičkih proizvoda današnjice.

O B.B. kremama ste mogli pročitati i u drugom broju Ogledala na stranici 44:

Tags: make-up, krema, njega, blemish, base, beblesh, zaštita, anti-age, balm

najčitanije

zadnji komentari

Ogledalo Ogledalo Nova era kozmetike? B.B. kreme