Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

Kako prepoznati svoj podton kože?

Piše: Mirela Vrbanc

Sigurno vam se znalo dogoditi da pod utjecajem neke reklame, članka ili preporuke prijateljice poželite kupiti novi puder za lice. Otišli bi u parfumeriju, isprobavali razne nijanse i nakon dugotrajnog promatranja nijansi odabrali jednu, platili, došli kući i probali novi puder na svom licu.

No tek kad ste ga nanijeli na cijelo lice, shvatili bi da nešto nije u redu. Problem je u tome što niste odabrali pravu nijansu za svoj podton kože i puder izgleda neprirodno na licu, odudara od vaše prirodne boje kože, dajući pomalo bolestan, ispran izgled. Kako to izbjeći?

Podton kože se može podijeliti u tri osnovna: rozi, neutralni i žuti. On ne ovisi o tome da li ste inače svijetlog, srednjeg ili tamnog tena. Najlakši način za određivanje svog podtona kože je da izađete na danje svijetlo, po mogućnosti kad je sunčano vrijeme te pogledate svoje zapešće s unutarnje strane ruke, na mjestu gdje su krvne žile najbliže koži. Ukoliko su vam žile plave boje, vi ste rozog podtona, a ako su žile zelene boje, onda ste žuti podton. U slučaju da imate i plave i zelene žile na zapešću neovisno o omjeru jednih i drugih, vi ste neutralni podton kože. Prilikom ovog jednostavnog testiranja nemojte gledati žile s unutarnje strane lakta, tu je sloj tkiva i masnoće deblji i boja žila će vas zavarati. Možete si pomoći i tako što ćete ispod promatranog dijela ruke staviti bijeli papir zbog boljeg kontrasta.

podton-puder

Neke osobe slabo raspoznaju nijanse, a ponekad razlika u boji između zelenih i plavih žila može biti neznatna, pa zamolite blisku osobu da vam pomogne u ovom testiranju ukoliko niste sigurni kakve boje su vaše žile. Također postoje osobe s recimo izrazitim žutim podtonom kože koji je stvarno vidljiv i bez ovog testiranja pa ukoliko poznajete takvu osobu jednostavno stavite svoju ruku uz njezinu i ukoliko ste neki drugi podton kože, razlika će biti očita.

Kada konačno odredite svoj podton kože, izbor odgovarajuće nijanse pudera će biti jednostavniji jer većina renomiranih proizvođača dekorativne kozmetike imaju u svojoj paleti nijanse pudera za  sva tri podtona kože.

Preporučamo da kod ponovne kupovine pudera koji odgovara vašoj koži, prvo izaberete barem 3 različite recimo svijetle nijanse ako ste svijetle kože. Od svake nijanse kapnite po kap na gornji dio šake, bez razmazivanja i dobro promotrite svaku kap. Dok je tekući puder tako nerazmazan lakše dolaze do izražaja njegovi pigmenti od kojih je sastavljen pa je lakše odrediti da li puder ima veći omjer rozoga ili žutoga u sebi ili ima jednake omjere njih u sebi te je neutralan.

Kad izaberete pravu nijansu pudera za svoj podton, vaša koža će zablistati i djelovati odmoreno, a onda će i ostala dekorativna kozmetika koju eventualno koristite, više doći do izražaja u pravom svijetlu.

 

Tablicu make-up proizvoda podijeljenih prema podtonovima kože možete pratiti u rubrici 'Podton kože' na Ogledalu (--> link).

 

Tekst je originalno objavljen u prvom broju Ogledala --> link

Tags: nakon, puder, novi, razne, nijanse, isprobavali, otišli, dugotrajnog, parfumeriju, promatranja, svom, kože, nijansi, podton, odabrali

najčitanije

zadnji komentari

Ljepota Male tajne lijepog tena Podton kože Kako prepoznati svoj podton kože?