Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

Marilyn Monroe i njene tajne ljepote

Bez sumnje, Marilyn Monroe je jedna od top ikona ljepote dvadesetog stoljeća. Što je to izdignulo Marilyn iznad ostalih lijepih žena tog vremena?

Ona je jednostavno imala tu osobnost, taj stil i najvažnije taj izgled. Mora se priznati da je Marilyn kao malo tko znala istaknuti svoj izgled, naravno uz pomoć svog vizažista Allana Snydera. Zajedno su kreirali izgled koji je postao sinonim glamura 50-tih godina prošlog stoljeća. To je make-up tehnika odlična za filmsko ili fotografsko snimanje, no svejedno se još i sada može mnogo naučiti iz njezinih trikova.

Marilyn je veliku pažnju obraćala njezi kože pa je šminku skidala Shu Uemura uljem za čišćenje lica, sredstvo koje je bilo popularno već tada, a sada je dostiglo kultni status. Nakon toga bi na lice mazala sloj vazelina kao bazu za šminkanje. To baš i nije najidealnije sredstvo za njegu lica zbog svog sastava, ali je davalo njezinom licu sjaj i mekani fokus za snimanje.

Obraze je isticala rozim ili koraljnim rumenilom , a nos bi skratila dodavanjem malo rumenila na njegov vrh. Da bi naglasila svoje srcoliko lice, vizualno je proširivala gornju polovicu lica highlighterom, a konturirala je tamnijim puderom donji dio lica. Uvijek je isticala visoki luk obrva što je davalo zavodljivost pogledu. Također je kapke od trepavica do obrva mazala sjajnim bijelim sjenilom, a zatim je dramatično naglašavala vanjski rub oka tamno plavim ili smeđim sjenilom da bi stvorila dojam dubokih očiju. Na sve to obavezno se stavljao crni ili smeđi tuš koji je svoj završetak imao visoko na kapku kako bi vizualno podigao njezine inače spuštene oči.

Crnu olovku je nanosila od sredine donjih trepavica prema vanjskom kutu oka. Unutrašnji dio donjeg kapka prema nosu bojala bi bijelom olovkom za oči za svježi izgled. Umjetne trepavice su krasile vanjski kut oka. One bi obavezno bile uvijene i premazane crnom maskarom.

Za svoje usne, često istaknute crvenim ružem, koristila bi čak 5 nijansi kako bi stvorila privid punih i sočnih usana. Prvo bi uokvirila usne crvenom olovkom posebno obraćajući pažnju na naglašeno oblikovanje gornje usnice. Tek tada bi kistom za ruž na vanjske rubove usnica nanosila tamnije, a u sredini usnica svjetlije crvene nijanse. Za završni dodir nanosila bi sjajilo samo na sredinu gornje i donje usnice.

Zahvaljujući provokativnom upitu novinara što ona nosi u krevetu i Marilyninom legendarnom odgovoru da nosi samo nekoliko kapi parfema Chanel No. 5, ovaj miris je postao super popularan u širokim narodnim masama i ostao je to do danas. Također zahvaljujući njezinoj biografiji poznato je da je Marilyn uvijek uz svoj krevet držala bočicu parfema Joy koji je kreirao Jean Patou i koji je drugi najprodavaniji miris svih vremena (prvi je Chanel No. 5). A samo rijetki znaju da se posve slučajno tek nedavno otkrilo kako je ona voljela i jedan posve drugačiji miris od ova dva prethodna, Florisov Rose Geranium EDT iz 1959. koji je nabavljala koristeći alias svoje osobne tajnice Dorothy Blass. Bočice ovog mirisa isporučene su joj u Beverly Hills hotelu u Hollywoodu gdje je boravila za vrijeme snimanja filma Neki to vole vruće. Ručno ispisano ime Dorothy Blass na bočicama parfema je zamijenjeno imenom Marilyn Monroe Miller. Ovaj miris otkriva drugu nježnu i romantičnu stranu Marilyn, kakvu nismo poznavali. Floris Rose Geranium je posvećen slavljenu ruže uz dodatak geranija, limuničaste citronele i sandalovine.

Vjerojatno se dogodilo da je Chanel najbolje znao iskorititi Marilyn u marketinške svrhe, ali ona je sačuvala tajnu svog privatnog izbora omiljenog mirisa koji ju je činio drugačijom od ostalih.

Tags: ljepota, žena, marilyn, monroe, ikona

najčitanije

zadnji komentari

Ogledalo Priča o... Marilyn Monroe i njene tajne ljepote