Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

'Ženino zlato' za divnu kožu: Shea maslac

shea-maslac-karite

Napisala: Ines Kus

Za vrijeme hladnijih dana koža i kosa nam je izložena niskim temperaturama, oštrom vjetru te nam je potrebno neko jače i hidratantnije sredstvo u borbi protiv isušenosti. Jedan od najpoznatijih prirodnih maslaca - shea maslac je izvrstan u borbi protiv isušenosti.

Shea butter, shea maslac, karité, mandigo... Sve su to nazivi za kruto, masno ulje koje se dobiva od ploda oraha iz Afričkog shea stabla (karité drveta; Vitallaria paradoxa) koje raste u polusušnim savanama srednje i zapadne Afrike. Samo drvo je visoko 12 – 20 metara a zrelost postiže tek za 25 – 50 godina. Smatra se da mu je duljina života dva do tri stoljeća. Za shea stablo se često kaže da je 'magično' te ga nije moguće kultivirati.

Shea maslac je blago žućkaste boje ili boje slonove kosti. Ponekad se u literaturi shea maslac naziva i 'ženino' ili 'afričko zlato' iz razloga što ekstrakcija maslaca iz ploda omogućuje posao i naravno prihode, tisućama žena iz ruralnih dijelova Afrike (regije između Sahare i Sudana). Na taj način te žene nabavljaju lijekove, odjeću pa čak omogućuju i školovanje svojoj djeci. Afrička je tradicija da je dodirivanje shea drveta kao i branje plodova i prerađivanje dozvoljeno samo ženama. Neka plemena u Africi vjeruju da kožu namazanu shea maslacem čak ni metak ne može probiti! Zbog svega toga sječa ovog stabla je zabranjena.

Upotreba shea maslaca

Za dobivanje 20 kilograma maslaca potrebno je oko 100 kg suhih plodova oraha karité drveta. Shea maslac sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (stearinska, palmitinska, oleinska i linolinska), vitamine E, A i F, masnih alkohola te ima visok sadržaj proteina i minerala. Ima prirodan vijek trajanja i bez dodavanja umjetnih konzervansa.

Shea maslac je i jestiv te se sukladno time može koristiti i u pripremi hrane, na primjer često se koristi u izradi čokolade kao zamjena za kakao maslac (jeftiniji je) iako im se okus razlikuje. U industriji se najčešće koristi u proizvodnji kozmetike; u losionima, sapunima, hidratantnim kremama, balzamima za usne, sjajilima, regeneratorima, maskama za kosu, tekućim puderima... Vrlo lako prodire u kožu, lako se i brzo topi na tjelesnoj temperaturi i idealan je za korištenje u balzamima i to u omjeru 5-100%, losionima i kremama od 3-5 %, sapunima 3-6%, regeneratorima 2-5%. U medicinskoj industriji se koristi kao baza za razne masti jer posjeduje protuupalno (zglobovi, sinusi, zacjeljivanje opeklina..) i ublažavajuće svojstvo na koži kao i veliki potencijal u zadržavanju vode. Koža ga vrlo dobro podnosi  jer ne potiče nikakve alergijske reakcije. Iz tog razloga odličan je izbor za njegu osjetljive dječje kože i to za svakodnevnu njegu novorođenčadi te kožnih problema kao što su na primjer pelenski osip i tjemenice. Sprečava čak i pojavu strija kod trudnoće, rješava lišajeve, pomaže u liječenju psorijaze, raznih ekcema, neurodermitisa čak i diskoloraciji kože.  Česta je primjena i u losionima za sunčanje jer se ističe po tome što je jedan od rijetkih prirodnih tvari koje štiti od UV zračenja (ima prirodni zaštitni faktor do SPF 8) zahvaljujući svojoj cimetnoj kiselini. Napomenimo ovdje da isključivo nerafinirani shea maslac ima UVB filtere. Naime, na tržištu se nalaze dvije vrste shea maslaca: rafinirani i nerafinirani.

Rafinirani shea maslac je bez mirisa, iznimno kremaste strukture te je snježno bijele boje. Rafiniranjem se uništavaju vitamini i minerali kojima nerafinirani maslac inače obiluje pa je naravno puno bolje koristit nerafinirani ako je to ikako moguće. Nerafinirani maslac je pak blijedožute pa čak i sivkaste boje te ima karakterističan orašasti miris. Kod problematične kože se iznenađujuće često koristi u svrhu zacjeljivanja jer sadrži biljne masti koje pomažu kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kisika u tkivo te poboljšava eliminaciju toksina. Iz istog tog razloga čest je i u proizvodima za borbu protiv starenja kao i u kremama za okoloočno područje.

Prirodne recepte sa shea maslacem možete naći ovdje --> link

ili pročitati u 3. broju Ogledala --> link

Tags: prirodna, maslac, karite, shea

najčitanije

zadnji komentari

Ljepota Prirodna kozmetika 'Ženino zlato' za divnu kožu: Shea maslac