Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

Recenzija: Clinique even better dark spot defense SPF 45

Clinique Even Better Dark Spot Defense SPF 45

Piše: Loredana Bakić

Koristite li sunčane faktore na licu i izloženim dijelovima tijela i kad niste na plaži? Većina nas će zastati i zapitati se ima li naša dnevna krema ili puder zaštitni faktor i koliki je, da bismo odgovorili na ovo pitanje? Barem mi koje nismo odveć opterećene zaštitom. Bismo li trebale biti zahtjevnije po pitanju faktora zaštite ako (zasad) nemamo problema na koži lica? Bismo li trebale vjerovati onima koji vele da se po danu nužno moramo zaštiti čak i zimi, pogotovo ako uvečer koristimo preparate na osnovi voćnih kiselina i retinola koji smanjuju prirodnu zaštitu kože?

Ako ste nevjerni Toma poput mene, potrebno vam je osobno iskustvo da biste se uvjerile u istinu koja kaže da UV zračenje doista razara kolagenska vlakna u potkožju i izaziva pigmentacijske mrlje.

Naravno, u mladosti vam neće nedostajati osobnih zaliha kolagena ni prije ni poslije dugotrajnih izlaganja suncu ili solariju niti će vas jesen dočekati s tzv. flekama na licu, no ulaskom u tridesete i mirisanjem godina iza njih, vidjet ćete da se važa koža mijenja. Pogotovo na suhim dijelovima lica, vrata i dekoltea - postaje tanja, lakše se nabora i imate osjećaj da vaše kreme, korektori i puderi nisu dobri. Također se znaju u kasno ljeto na licu pokazati pigmentirane točkice ili mrlje kojima ne znate podrijetlo, jer možda dosad nikad takvo što niste doživjele.

Clinique even better dark spot defense SPF 45

UV zračenje dubinski isušuje kožu, razara kolagen i  izaziva hiperpigmentaciju. Ljeta u našem području postaju jako teška jer su praćena dugotrajnim žegama u kojima se koža znoji, a krema i/ili puder doslovno nestaju s lica tijekom dana. Proljeća i jeseni postaju varljivi, pa često odemo na posao po hladnom i oblačnom vremenu, a iz ureda izađemo na vrući asfalt kojeg prži visoki UV indeks. Zima pak ima svoje varke prema koži. Skraćeni dani i osjećaj da smo u mraku ne znači da nema sunca - mi ga samo ne vidimo i ne osjetimo njegovu toplinu.
Sunce nije naš neprijatelj, daleko od toga. Istina je da naš stil života i civilizacija koja ga podržava stvaraju uvjerenje da se Sunca trebamo bojati i bježati od njega.Klimatske promjene u našem umjerenom pojasu ne osiguravaju više uživanje u ugodnoj toplini i zdravom intenzitetu UV ozračivanja bez opreza. Prošlo je vrijeme kad smo mogli reći da živimo u skladu s prirodom. Zato danas moramo svjesno izabrati način na koji ćemo se izlagati UV zračenju u dovoljnoj mjeri da stvorimo zalihe vitamina D, a s druge strane spriječimo štetne učinke UV zračenja.

Lako je izabrati UV zaštitu i njegu  za plažu. Ako vam i nije savršeno ugodna, izdržat ćete nekoliko dana. Što je sa svakodnevnom zaštitom izloženih dijelova tijela, pogotovo lica, vrata i dekoltea? Što je sa svakodnevnom zaštitom kože koja je zahtjevna? Osjetljiva? Ili pak proširenih pora i masna? Koju visoka UV zaštita isuši i/ili začepi pore, koja ostavlja bijeli trag na licu i ne da se pošteno ni razmazati, a kamoli biti podloga daljnjem šminkanju? Lako je naći proizvod sa SPF 15 ili 25 da vam odgovara. Koliko ste preparata s faktorom SPF iznad 30 koristili i bili zadovoljnji njegovim djelovanjem i ponašanjem kroz duže vrijeme?

Moj osobni problem je masna koža proširenih pora. Gotovo svaki preparat sa SPF višim od 30 začepi pore, a kožu općenito isuši do perutanja i uglavnom ne voli moje tekuće pudere u sloju iznad njih. 
'Jesi probala Clinique even better dark spot defense SPF 45?', pitala me moja urednica Ana. Naravno da nisam, odgovorila sam. Ta neće valjda apotekarica faktore u parfumeriji kupovati... Srećom sam je poslušala i ipak kupila isti.
Oprezno sam ga koristila prvih nekoliko dana uvjerena da ću joj idući tjedan slavodobitno javiti kako se perutam oko korijena nosa i kako moram kozmetičarki na hitno čišćenje lica. No, to se nije dogodilo. Bila sam iznenađena kako se dobro drži na licu i sam i kao podloga tekućem puderu. Mašćenje kože je bilo malko jače nego inače, no koža bi nakom večernjeg čišćenja ostajala napeta i hidratizirana. Počela sam ga koristiti pred početak ljeta (prošlog), i već sam tad vidjela da bi bilo pametno ove godine početi i ranije.

Clinique even better dark spot defense SPF 45 svojom fluidnom teksturom bijele boje koja nestane mazanjem se trenutno stapa s kožom ostavljajući omekšavajući sloj koji preko dana štiti kožu od isušivanja. Preko njega  se vrlo jednostavno nanese puder u prahu ili tekući puder.

Kombinacija mineralnih i kemijskih filtera u Ciniqueovim formulama jako godi svim tipovima kože kad govorimo o podnošljivosti. Imala sam prethodno ugodno iskustvo s njihovim SPF 25 mineralno kemijskim puderom u prahu. Stoga sam u ovo ušla samo s anti-age željom, bez misli o pigmentacijama koje su me pretprošle jeseni i natjerale da preispitam svoj osobne stavove o visini UV faktora na licu. Ove sam jeseni i zime svakodnevno  koristila tekuće pudere SPF faktora 15 i 25. Propala kolagenska vlakna oko očiju, brade i u obrazima neinvazivna kozmetika i dodaci prehrani ne mogu ublažiti no barem mogu zaustaviti daljnje propadanje istih.

Cijenu i detalje o Clinique even better dark spot defense SPF 45 možete pronaći ovdje --> link

Tags: koji, biti, prirodnu, smanjuju, zaštite, faktora, pitanju, odveć, bismo, trebale, zahtjevnije, kiselina, (zasad), retinola

najčitanije

zadnji komentari

Blog Recenzije Recenzija: Clinique even better dark spot defense SPF 45