Ogledalo Online Beauty magazin

facebook twitter feed

Koliko traju parfemi?

parfem

Piše: Mirela Vrbanc

Parfemi su mnogima omiljeni kozmetički proizvodi, a današnje tržište nudi svekoliki izbor u kojem će svatko za sebe pronaći idealan miris. Ipak, neki se ne zaustavljaju samo na jednom parfemu, nego ih imaju nekoliko, do onih koji ih sakupljaju poput umjetničke zbirke. No, kako to sve potrošiti u nekom razumnom vremenu i da li ih je uopće moguće potrošiti s obzirom na njihov rok trajanja?

Današnji parfemi nemaju jasno naznačen datum trajanja, ali imaju obično oznaku da će trajati 12 ili 24 mjeseca od dana otvaranja. No svi ljubitelji parfema znaju da njihove omiljene bočice parfema mogu trajati i puno dulje od tog roka.

parfem

Najstariji parfemi su pronađeni na Cipru, duboko pod zemljom i stari su preko 4000 godina, a sačuvali su svoje mirisne note lovora, lavande, ružmarina, borovine i korijandera, zapečaćeni u bočicama od alabastera. U današnje vrijeme, parfemi najčešće dolaze u staklenoj ambalaži, hermetički zatvoreni pod pritiskom, ali ipak malo je vjerojatno da bi ikoji izdržao sljedećih 4000 godina. Naravno, ni nama životni vijek nije tako dug, ali ipak donosimo nekoliko savjeta kako da produžite vijek trajanja parfema i na kakve parfemske note obratiti pozornost, ukoliko želite parfem koji će trajati godinama.

Parfemi s jačim orijentalnim i drvenastim baznim notama poput pačulija i vetivera će trajati dugo, čak će im se miris poboljšati s vremenom, dok će oni s citrusnim, cvjetnim i zelenim notama brže promijeniti miris ili ishlapiti.

Zrak u bočici parfema s vremenom dovodi do oksidacije i zato će najveću trajnost imati parfemi u krutom stanju jer vosak u njima povezuje sastojke i esencijalna ulja bez lake hlapivosti.

U očuvanju parfema, izuzetno je važno da ga držite na zatvorenom mjestu, bez sunčeve svjetlosti i bez temperaturnih razlika. Često ih ljubitelj parfema znaju izložiti na policama, pogotovo izvađene iz ambalaže, što je potpuno pogrešno, jer svjetlost mijenja strukturu i miris parfema. Također čest zabluda jest mišljenje da je spasonosno držati ih u hladnjaku, što također može utjecati u negativnom smislu, zbog konstantnih velikih promjena temperature, svaki puta kada se otvaraju vrata.

Idealno je držati parfeme u zatvorenom ormaru ili ladici, u prostoru s konstantnom temperaturom, na suhom mjestu.

Ukoliko je vaš parfem promijenio boju, ne znači da je pokvaren, ali je evidentno da je došlo do kemijske reakcije u njemu. Budite pažljivi pri upotrebi jer parfem koji je promijenio boju, može lako izazvati alergijsku reakciju.

Koliko traju vaši parfemi?

Tags: parfemi, mirisi

najčitanije

zadnji komentari

Parfumerija Sve o parfemima Koliko traju parfemi?